Rencana

PERBANDINGAN YANG BETUL ANTARA 10% SST DAN 6% GST (RUJUK SISTEM PERCUKAIAN JABATAN KASTAM DAN EKSAIS DIRAJA MALAYSIA)

17 Julai 2018

Cukai 6% GST terhadap kos input yang dahulu dikenakan kepada pengilang, pemborong dan peniaga semua boleh di-claim semula dan dibayar balik oleh Kerajaan. Hanya 6% terakhir sahaja cukai yang efektif kepada pengguna. Oleh itu, harga terakhir barang kepada pengguna sebenarnya lebih tinggi dengan 10% SST berbanding dengan 6% GST.

Dan secara efektifnya, dengan penggantian 10% SST daripada 6% GST, ianya adalah peningkatan cukai jualan sebanyak 66% yang dikenakan oleh Kerajaan kini kepada rakyat.

Dan oleh kerana dengan SST pengeluar dan penjual tidak lagi perlu isytihar kos input pengeluaran mereka berbanding dengan GST dahulu, maka ini memudahkan mereka kini untuk mengambil kesempatan dan menaikkan harga sesuka hati, dan juga menyenangkan mereka untuk mengelak daripada menyerahkan “cukai” jualan SST yang dikutip oleh mereka (penjual) daripada rakyat tersebut kepada Kerajaan. Oleh itu dengan SST, harga barang akan meningkat naik tetapi kutipan sebenar cukai jualan yang diterima oleh Kerajaan akan menurun. Sebab inilah hampir semua kerajaan di seluruh dunia menggunakan GST dan meninggalkan SST. Kecuali Kerajaan Malaysia Baru kita kini.

sstgst

0 comments on “PERBANDINGAN YANG BETUL ANTARA 10% SST DAN 6% GST (RUJUK SISTEM PERCUKAIAN JABATAN KASTAM DAN EKSAIS DIRAJA MALAYSIA)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: